Sunday, 13 May 2012

Indian Civil Services Exam 2012-CSAT Model Test Paper 3


Indian Civil Services Exam 2012-CSAT Model Test Paper 3
Logical Reasoning – Test Paper

Directions:

In questions 1-9 a statement followed by two conclusions 1 & 2 are given. Choose your answer from codes a - d.

a)     is  1 only follow
b)     is 2 only follow
c)      is 1 & 2 both follow
d)     is Neither 1 nor 2 follow

1) Statement:           More than half the class knows English
The remaining knows Tamil.

    Conclusions:  1)Pupils who know English are more in number than those who know  Tamil.
                              2)   Only very intelligent people know Tamil.

                              a)               b)                     c)                     d)

Answer: a

2) Statement:           All Researchers are Doctor
Some Doctors are Students

    Conclusions: 1) No Researcher is a Student
                              2)   Some Students are Researchers

                              a)               b)                     c)                     d)

Answer: d


3) Statement:           All Toys are Cars
All Tapes are Cars.

    Conclusions:      1) All Toys are Tapes
                              2)   Some Tapes are Toys

                              a)               b)                     c)                     d)

Answer: d

4) Statement:           Some Cakes are Chocolate
Some Chocolates are Ice-creams

    Conclusions:  1)Some Cakes are Ice-creams
                              2)   Some Ice-creams are Chocolates

                              a)               b)                     c)                     d)

Answer: d

5) Statement:           All Girls are beauty
Some Nurses are Girl

    Conclusions:      1)All beautiful Girls are Nurses
                              2)   Some Nurses are beautiful

                              a)               b)                     c)                     d)

Answer: b


6) Statement:           More than half of the Apples are Mangoes
The remaining is Guava

    Conclusions:  1) Mangoes are more in number than Guava
                              2)   Only a very few Apples are Guava

                              a)               b)                     c)                     d)

Answer: a


7) Statement:           All Badam are Nuts
No Nut are roasted

    Conclusions:      1)No Badam is roasted
                              2)   Some Nuts are Badam

                              a)               b)                     c)                     d)

Answer: c


8) Statement:           Some Eggs are Cakes
All Cakes are Biscuits

    Conclusions:      1) All Biscuits are Cakes
                              2)   Some Biscuits are Cakes

                              a)               b)                     c)                     d)

Answer: b


9) Statement:           Some Tomatoes are Potato
Some Potatoes are Carrot

    Conclusions:      1) Some Tomatoes are Carrot
                              2)   Some Carrots are Tomatoes

                              a)               b)                     c)                     d)

Answer: d


Questions (10 & 11) Study the following statements and answer the Questions that follow.

1.         Bangladeshi & Indians are Politicians, Poets, & Warriors
2.         Indians & Pakistanis are Politicians, Warriors and Mathematician
3.         Pakistanis & Chinese are Politicians, Mathematician & Businessman
4.         Chinese & Nepalees are Mathematician, Businessman & Poets
5.         Nepalees and Bangladeshis are Businessman, Warriors & Poets

10)      Name the people who are Politicians, Businessman, Poets and Mathematicians

a) Bangladeshi’s       b) Indians       c) Pakistanis        d) Nepalese

Answer: d


11) The people who are Politicians, Businessman, poets and warriors

a) Bangladeshi’s       b) Indians       c) Pakistanis        c) Chinese           d) Nepalese


Answer: a


Questions 12 & 13 A Vendor has given five melons A B C D E different weights

i)        Melon A weights twice as much as B
ii)      Melon B weights 2 time, the weight of Melon C
iii)    Melon C weights half the weight of D
iv)    Melon D weights half the weight of Melon E
v)      Melon E weights Less than Melon A but more than C

12) Question: Melon E is lighter in weight than which of the two Melon listed below.

a) DE              b) AB              c) AC              d) DB          
   
Answer: c


13) Which is the heaviest of the followings?

a) DE              b) AB              c) AC              d) DB             

Answer: a


Directions: If a code written by reversing the alternate set or three letters is followed little the word ‘Elephantiasis, then

14) Which letter will be exiles in the middle?

            a) e                 b) h                  c) i                   d) a

Answer: a

15) Which letter will be sandwiched between 2 vowels?

            a) l                   b) s                  c) h                  d) t

Answer: b


16) Which letter would precede 2 adjoining vowels?

            a) h                  b) l                   c) n                  c) s

Answer: a

17) How many vowels are there to the left of ‘T’?

a) 0                 b) 1                 c) 2                  c) 3


Answer: d


Directions: (for Questions 18 – 20) four VIP couples take part in a conference they are seated around a circular table. Following is the seating constraints.

1.      one women is to be seated between men.
2.      Dimple verses to sit near Charlie
3.      Charlie prefer, sitting between Antony and Benedict
4.      Bi male does not want to sit near Dave
5.      Amla choose to sit to the right of Charlie
6.      Antony and Dave sit opposite to each other excitedly

18) Which of the following is the only possible seating’s are arranged to suit the above constraints.

            a) Bimla is seated to right of Benedict
            b) Charlie and Chemil sit excile opposite of each other
            c) Dave is seated next to Dimple
            d) Antony is to the right of Bimla

Answer: c


19) Which of the combination of the right of Dave.

            a) Amla, Charlie, Bimla
            b) Charlie, Beautifit, Dimple
            c) Antony, Amla, Dave
            d) Dave, Amla, Charlie
            e) Dimple Benedict, e hemlie

Answer: c  


20) Which of the following statements are Correct?

            i) Antony is the right of Chemlie
            ii) Amla is between Dave and Charlie
            iii) Dimple is sitting do the left of Benedict.

a)     i) only        b) ii) only         c) i & ii only    d) ii & iii only             

Answer: c

Directions: (Questions 21 & 22) Two assumption are given followed by a conclusion. Choose from codes given below.

21)  Discipline is based on Law (ii) Law has nothing to do with success. So discipline is opposed to success.

            a) True            b) False          c) Uncertain               d) None

Answer: b

22)      i) Students are Teacher,      
ii) Athletes are Teacher.
So Athletes are students

a)     True          b) False          c) Uncertain               d) None

Answer: b


23) There are six persons in a family – A B C D E & F

            - D is the father of A and Grand father of F
            - They are 2 fathers, one mother, and three brothers in the family
            - B is the brother of E’s Husband
            - C is the Sister of F
How is F related to E.

a)     Daughter        b) Uncle          c ) Husband   d) Son                e)  father

Answer: c

Information for Qns 24,25 and 26

In the family of Sardar 3 generators live together
-         Family consist of 2 married couples having 2 children each
-         Gopu has 2 grand children
-         There are 2 Hose wife in the family
-         Gopu who is Mahe’s father, is a lawyer
-         Jothi is the sister of leeuren, who is Neerajs’s son.
-         Jyodika is the grand daughter of one of the house wives. She is a dancer

24) What is Mahen’s Profession?

            a) Lecturer     b) Lawyer       c) Student       d) None of these

Answer: a


25) How many male members in the family

            a) 2                 b) 3                 c) 4                  d) can not be determined

Answer: b

26) Which of the following statement is not true?

            a) Gopu has 2 grand Children
            b) Neeraja has a son and daughter
            c) Gopu has 2 Children
            d) The nurse is a sister-in-law of the House wives.

Answer: d

27) Ramky and Kanakaraj’s are ratio is 3:4. If the sum of their ages is 28 years, the ratio of their age, after 8 years will be,

            a) 6:5              b) 2:3              c) 4:1              d) 4:5             

Answer: a


28) The Average age of 10 models in an Advertisement company is 18. years Appointing another model brings down the age by on year. How old is the new model.
           
a) 17               b) 7                 c) 14               d) 12

Answer: b

29) Ratio of age of Shanthi and Indira is 2:3 and sum of their ages is 100. How old is Shanthi?

            a) 60               b) 70               c) 40               d) 30

Answer: c

30) Statements.

            (A) All Bananas are nuts
            (B) Some Nuts are Trees

     Conclusions:

1.      Some trees are Banana
2.      No tree is a Banana
3.      All Bananas are Trees
4.      All Nuts are Trees

a)     Either 1, or 2 follow
b)     Neither 1 or 2 follow
c)      All Conclusion follow
d)     None of the conclusion follow

Answer: b


31) Statement:

            A. Some Pencils are Eraser
            B. Some Erasers are Green

     Conclusion:

1)     All green are pencils
2)     Some green are pencils
3)     All pencils are erasers
4)     No pencil is red

a)     Only 1 follows
b)     Only 2 follows
c)      All conclusions follow
d)     No conclusions follow

Answer: b

32) Statements:

            A. All Women are witches
            B. No man is a women or none of the men are women

      Conclusions:

1.      No man is a witch
2.      All men are witches
3.      All witches are men
4.      Some women are men

a)     None of the conclusion follow
b)     1 only follows
c)      2 only follows
d)     3 only follows

Answer: a


33)      Statement:
            Should prices of platinum be cut down to one fourth of what it is to dix?

            Arguments:

A.     Yes. People start buying more platinum
B.     No. people no longer buy platinum

a)     A only follow
b)     B only follow
c)      A & follow
d)     A neither A nor B follow


Answer: d 


34) Statement:
            
             Should Retail business bee open to MNCs
    
Argument:

A.     Yes. They would bring more money.
B.     No. They shall start ruling is after some years

a)     A only follow
b)     B only follow
c)      A and B follow
d)     Neither ‘A’ nor ‘B’ follow

Answer: c 

2 comments:

  1. Responsibility for accidents and legal issues. In case of significant failures in security system it is likely that service provider will try to void any responsibility.

    Company Test Papers

    ReplyDelete
  2. Great and thank s for your response

    ReplyDelete